poniedziałek, 30 marca 2015

Chleb pszenny codzienny wg Piotra Kucharskiego

Na prośbę Madzialenki zamieszczam przepis na chleb, który prezentowałam w poprzednim poście. Przepis ten pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia".









Składniki na 1 bochenek

10 g drożdży
400 ml letniej wody
600 g maki pszennej typ 750 (można też ewentualnie użyć mąki 650, chleb wyjdzie bardziej "bułkowy" w smaku)
10 g soli (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

1.      W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody.
2.      Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.

3.      Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.

4.      Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę (ja, z braku stolnicy mieszałam w dużej misce) i zagniatać przez około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.

5.      Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania.

6.      Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość.

7.      Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny bochenek.
8.      Chleb ułożyć na oprószonej mąką płaskiej blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 1-1,5 godziny do garowania.

9.      Piekarnik rozgrzać do temperatury 220° C. Wcześniej dobrze jest zaparować piekarnik, np. przez wstawienie do niego foremki wypełnionej wodą. Parująca woda sprawi, że chleb nie wyschnie podczas pieczenia a jego skórka będzie chrupiąca.

10.  Ciasto nacechować, czyli naciąć z góry (ja zrobiłam to ostrym scyzorykiem; nie polecam robić tego nożem, bo ciasto  się brzydko poszarpie), wstawić blachę i piec przez około 40-45 minut.

Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika i odstawić na kratkę do ostudzenia, aby odparował.


Naprawdę polecam, gra warta świeczki :) 
Smacznego!

28 komentarzy:

  1. Piękny Ci wyszedł, lubię domowe chlebki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ten chleb jest naprawdę pyszny :)

      Usuń
  2. Bardzo smakowity post. Dobrze, że już jestem po obiedzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, zawsze jest pora na kromkę jeszcze ciepłego chleba z masłem ;))

      Usuń
  3. piekłam go już kilka razy...uwielbiam jeszc ze ciepły z masłem lub smalcem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam go dopiero 2 razy, ale nie poprzestanę na tym ;)

      Usuń
  4. Chlebuś jak marzenie. Pięknie wyrośnięty. Skórka właściwie popękana. Ummm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie wygląda i pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny nawet wtedy, gdy już jest czerstwy, to chyba najlepsza rekomendacja :)

      Usuń
  6. Własnie to zaparowanie piekarnika.... byłam na prelekcji PK i własnie o tym wspomniał. Dla mnie to odkrycie rok. Kiedy piekę chleb zapanowuję piekarnik i skórka z chleba przypomina wreszcie tą z piekarni. Pięknie Ci wyszedł. Odrywam skórkę i biegnę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzięłam sobie do serca to, co Pan Piotr napisał, a z braku spryskiwacza użyłam foremki z wodą. No i jest różnica, rzeczywiście, masz rację :)

      Usuń
  7. Nie upiekę takiego chleba, ale przypomina mi prawdziwy chleb z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, to naprawdę nie takie trudne, a satysfakcja murowana :)

      Usuń
  8. Dobrze, ze zamieściłaś przepis :) Zapisuję do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu mogę się wprosić na ten chlebek?? :)
    Jest piękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ oczywiście Agato, zapraszam na jeszcze ciepły, z masełkiem :))

      Usuń
  10. Chlebek wyglada przepysznie! Mam pytanie czy moge go zrobic w sylikonowych keksówkach. Zawsze w nich pieke chlebki bo mam maly piecyk i na styk mieszcza sie idealnie dwie.
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu myślę, że tak. Ja już piekłam ten chleb w keksówkach i wyszedł, więc i Tobie powinno się udać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...