wtorek, 24 lutego 2015

Sposób na wieszak

Wiosenny akcent na ścianie i pomysł na zagospodarowanie niepotrzebnego wieszaka (o ile w ogóle wieszak może być niepotrzebny, u nas wciąż jest ich za mało ;)).


Jak Wam się podoba moja mała łączka do góry nogami? :)

czwartek, 19 lutego 2015

Do czego służy kuchnia, czyli rzecz o torcie kokosowym z malinową nutą

Witajcie! :)
Tak sobie pomyślałam, że to właśnie dziś może być ten dzień, gdy pochwalę się tym, co zdarza mi się wyczyniać w kuchni. Zimą jest zimno, to każdy wie, a kuchnia to akurat najcieplejsze miejsce w domu, więc tak sobie w niej przesiaduję, a jak przesiaduję to i czasem coś upichcę, upiekę albo usmażę. A więc do czego można wykorzystać kuchnię? Na przykład do zrobienia pysznego, obłędnego wręcz i pobudzającego wszystkie zmysły tortu kokosowego z malinową nutą :)






TORT KOKOSOWY

Biszkopt
6 dużych jajek (lub 7 mniejszych)
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki octu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem kokosowy
500 ml śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
2 śmietan-fixy
ok. 3-4 łyżki cukru pudru
ok. 100 ml likieru kokosowego (ja użyłam Malibu)
100 g wiórków kokosowych

Do nasączania
1/2 szklanki likieru kokosowego zmieszanego z 1/2 szklanki wody

Dodatkowo
2 słoiki dżemu malinowego, wiórki kokosowe i biała czekolada do dekoracji

Biszkopt
Oddzielić białka od żółtek i mikserem ubić je z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier.  Żółtka umieścić w miseczce i wymieszać je z proszkiem do pieczenia i octem (powstanie piana, ale to normalne). Dodać je do piany z białek i ubić. Następnie dodać obie mąki i wymieszać łopatką, bardzo delikatnie. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (boków tortownicy niczym nie trzeba smarować) i przelać do niej ciasto. Piec ok. 40 min. w 180 st. C. 
Po upieczeniu wyjąć tortownicę z piekarnika i upuścić ją na zabezpieczoną podłogę z wysokości ok. 30-50 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Można wstawić go jeszcze na trochę do otwartego piekarnika, żeby powoli stygł.
Ciasto musi dobrze wystygnąć, żeby dało się ładnie pokroić, dlatego możemy je upiec dzień wcześniej.

Krem
Zimną śmietanę ubić, a pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i śmietan-fixy. Jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać również schłodzone serki mascarpone i krótko masę wymieszać (mikserem). Dodać wiórki i likier, wymieszać.

Składanie ciasta
Biszkopt delikatnie przekroić bardzo ostrym nożem na trzy blaty. Dolny blat umieścić na paterze i nasączyć go 1/3 ponczu. Posmarować go zawartością 1 słoika dżemu, a następnie wyłożyć 1/3 kremu. Położyć drugi blat, lekko go docisnąć, a potem nasączyć, posmarować dżemem i kremem. Na to położyć trzeci blat, lekko docisnąć, nasączyć ponczem i równo posmarować kremem, nie zapominając o bokach. Ja swój tort udekorowałam w niezbyt skomplikowany sposób, po prostu boki posypałam wiórkami a wierzch posiekaną białą czekoladą. Nie muszę chyba pisać, że tort trzeba schładzać przynajmniej kilka godzin w lodówce, ale najlepszy jest na drugi dzień.

I cóż dodać na koniec? Zapewnienie, że ten tort jest po prostu niebiański :)

*Mój przepis jest efektem połączenia kilku przepisów i własnej twórczości, dlatego nie umiem wskazać konkretnych źródeł.

niedziela, 8 lutego 2015

Lutowe nastroje

A lutowe nastroje są takie






Wszystko jeszcze śpi, ale już niedługo pobudka...

Trzymajcie się kochani, miłego tygodnia :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...