wtorek, 31 marca 2015

Świątecznie

Moi Drodzy, melduję, że od jutra mam urlop i uciekam z domu, a wrócę dopiero w połowie kwietnia. Zatem już dziś życzę Wam wesołych jajek!






Trzymajcie się zdrowo, a pogoda niech wreszcie nas porozpieszcza :)
Wielkanocne całusy dla Wszystkich!

poniedziałek, 30 marca 2015

Chleb pszenny codzienny wg Piotra Kucharskiego

Na prośbę Madzialenki zamieszczam przepis na chleb, który prezentowałam w poprzednim poście. Przepis ten pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia".









Składniki na 1 bochenek

10 g drożdży
400 ml letniej wody
600 g maki pszennej typ 750 (można też ewentualnie użyć mąki 650, chleb wyjdzie bardziej "bułkowy" w smaku)
10 g soli (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

1.      W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody.
2.      Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.

3.      Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę.

4.      Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę (ja, z braku stolnicy mieszałam w dużej misce) i zagniatać przez około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło.

5.      Przełożyć ciasto z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania.

6.      Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość.

7.      Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny bochenek.
8.      Chleb ułożyć na oprószonej mąką płaskiej blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 1-1,5 godziny do garowania.

9.      Piekarnik rozgrzać do temperatury 220° C. Wcześniej dobrze jest zaparować piekarnik, np. przez wstawienie do niego foremki wypełnionej wodą. Parująca woda sprawi, że chleb nie wyschnie podczas pieczenia a jego skórka będzie chrupiąca.

10.  Ciasto nacechować, czyli naciąć z góry (ja zrobiłam to ostrym scyzorykiem; nie polecam robić tego nożem, bo ciasto  się brzydko poszarpie), wstawić blachę i piec przez około 40-45 minut.

Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika i odstawić na kratkę do ostudzenia, aby odparował.


Naprawdę polecam, gra warta świeczki :) 
Smacznego!

piątek, 27 marca 2015

Z wiosennymi pozdrowieniami

Konwalie. Już niedługo będziemy znów cieszyć się ich zapachem, czyż to nie piękne? :)























Pochwalę się też swoim dziełem. Oto pszenne chlebki na drożdżach, zrobione wg przepisu Piotra Kucharskiego z książki "Chleb. Domowa piekarnia". Smakowały fantastycznie!!





























Udanego weekendu, trzymajcie się zdrowo! :)

sobota, 14 marca 2015

Zwyczajność

Bez zbędnych słów, po prostu sobota w barwach stonowanych, zwyczajnych, codziennych...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...